Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bağırsaklar, sindirim sisteminin önemli bir parçasını oluşturur ve tıkanıklık durumunda bağırsak düğümlenmesi meydana gelir. Bu durumun nedenleri çeşitli sağlık sorunları olabilir. Erken teşhis ve müdahale, hayati öneme sahiptir. Ameliyat süreci ve sonrası dikkat gerektirir.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
07 Eylül 2024
Bağırsaklar vücut içinde mide ile makat arasında bulunan ve kalın ile ince olmak üzere iki türde incelenen organlardır. Bağırsak düğümlenmesi, ince veya kalın bağırsaklarda meydana gelen herhangi bir tıkanıklıktan dolayı bağırsakların iç içe geçmesi durumuna denmektedir. Bağırsak düğümlenmesinin farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında:

  • Fıtık
  • Mide ve bağırsaklarda tümör
  • Bağırsak tüberkülozu
  • Bağırsak kanseri
  • İnce ve kalın bağırsakta dönme
  • Mideden bağırsağa geçen yabancı cisimler
  • Aşırı yemek yeme
  • Üst solunum yolunda enfeksiyon

Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı, düğümlenmenin sebebine göre tedavi edilir. Düğümlenen ya da tıkanan bağırsak bölgesi kesilerek bulunduğu yerden çıkarılır. Tıkalı alan temizlendikten sonra bağırsağın uçları birbirine eklenerek tedavi tamamlanır. Bu işlem cerrahi operasyon ile gerçekleştirilir.

Bağırsak Düğümlenmesinin Teşhisi


Bağırsak düğümlenmesi kesin olarak teşhis edildikten sonra cerrahi operasyon veya diğer tıbbi yöntemlerle müdahale edilir. Bazı durumlarda kolonoskopi yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde uzmanlar burun ya da anüs (makat) bölgesinden girerek bir tüp yardımıyla tedavi uygularlar. Bu yöntem, bağırsak düğümlenmesi semptomları olan kusma, bulantı ve şişlik gibi sorunların azalmasına yardımcı olabilir. Eğer bu yöntem işe yaramazsa, hasta ameliyata alınır.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası


Ameliyat öncesi hastaya serum bağlanır ve içerisine antibiyotik konulabilir. İlk olarak hastanın midesi boşaltılır, ardından bağırsakların filmi çekilir. Düğümlenmenin nerede olduğunu belirleyebilmek için film çekme işlemi sırasında bazen düğüm kendiliğinden açılabilir. Bazı durumlarda bağırsak filmi çekmek için bağırsaklara hava da verilebilir. Teşhis edilen bağırsak düğümü, anestezi verilerek ameliyata alınır. Bağırsağın düğümlenen kısmı ameliyatla çıkartılır. Bağırsaklara zarar vermeden düğüm çözülür. Ameliyat bittikten sonra hastanın bağırsaklarının tekrar düzene girebilmesi için damar yolu ile sıvı verilir.

Bağırsak düğümlenmesi, erken müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Bağırsaklardaki ölmüş dokuların temizlenmesi ve düğümlerin çözülmesi şarttır. Ameliyattan sonra iyileşme sürecinde doktorun önerilerine kesinlikle uyulmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Zühal 21 Temmuz 2024 Pazar

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı geçiren biri olarak, bu ameliyat sırasında bağırsakların kesilip tekrar eklenmesi ne kadar sürede iyileşir? Ameliyat sonrası sıvı alımının önemi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Zühal Hanım,

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrası iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle 4 ila 6 hafta arasında tamamlanır. Bu süre zarfında bağırsakların tekrar normal fonksiyonlarını yerine getirmesi ve kesi yerlerinin iyileşmesi beklenir.

Sıvı alımı, ameliyat sonrası dönemde çok önemlidir. Vücudun hidrasyon dengesini koruması ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir. Bunun yanı sıra, sıvı alımı yara iyileşmesini de destekler. Doktorunuzun önerdiği sıvı miktarına dikkat ederek iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Geçmiş olsun dileklerimle.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Bağırsak Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Bağırsak Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Kör Bağırsak İltihabı Belirtileri
Kör Bağırsak İltihabı Belirtileri
Bağırsak Sistemi Görevleri
Bağırsak Sistemi Görevleri
Bağırsak Mantarı Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bağırsak Mantarı Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bağırsak Görevi Nedir?
Bağırsak Görevi Nedir?
Huzursuz Bağırsak Sendromu Beslenme
Huzursuz Bağırsak Sendromu Beslenme