Bağırsak Florası Görevleri Nelerdir?

Bağırsak florası, sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır ve vücudumuzda yararlı bakterilerin bir araya geldiği bir ekosistemdir. Bu mikroorganizmalar, sindirim süreçlerine katkıda bulunarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Dengeli bir bağırsak florası, sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
Bağırsak Florası Görevleri Nelerdir?
07 Eylül 2024

Bağırsak Florası


Bağırsak florası, adından dolayı bir hastalık gibi algılansa da, aslında sindirim sisteminin en önemli bileşenlerinden biri olan bağırsak emilimi için korunması gereken bir durumdur. Bağırsak florası, sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmaların tümüne verilen addır. İnsan vücudunda özellikle bağırsaklarda çok yüksek sayılarda yararlı bakteriler bulunur. Bu yararlı bakteriler, insan vücudunda zarar verecek olan bakterilerin öldürülmesini sağladıkları için insan sağlığı için olmazsa olmazlardandır.

Her insanda yaygın olarak bulunan bu bakterilere bağırsak florası denilmektedir. Bağırsak florası her zaman iyileştirilmek istenen bir alandır. Bazı insanlarda bağırsak florası dengesi bozulduğunda, çeşitli hastalıklar ve bağırsak sağlığı bozulur. Bu nedenle bağırsak florasının gelişmesi için gün içerisinde uygun besinler tüketilmelidir. Yapılan araştırmalara göre, ortalama bir yetişkin insan vücudunda 10 trilyon kadar hücre varken, bağırsak florasında bulunan mikroorganizmaların bu hücrelerin on katı daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu kadar mikroorganizmanın belli bir kısmı düştüğünde, bağırsak florası zarar görür ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Hangi Çeşitleri Bulunur?


Bağırsak florası içerisinde bulunan mikroorganizmaların tipleri tam olarak tanımlanamamıştır. Bunun nedeni, bu mikroorganizmaların birçoğunun kültürlenemez özellik taşımasıdır. Kişiden kişiye sayıları çok fark ettiği gibi, genellikle kişinin kendisinde sabit kalır. Bağırsak florası içerisinde maya cinsi bakteriler de bulunur. Bunların yanı sıra Candida ve Saccharomyces isimli bakteriler de insan vücudu ve bağırsak florasında yer almaktadır.

Bağırsak Florasının Görevleri Nelerdir?


  • İnsan vücudunda bağırsak florasının yemiş olduğu karbonhidratların bir kısmını sindirim kullanamaz. Bunun nedeni ise enzimlerin ancak bağırsak bakterilerinin beslenmeleri için yeterli olmasıdır. Genel olarak bağırsak içerisinde karbonhidrat emiliminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla gerekli ortamı hazırlar. Bunun için bağırsak florası steril bir ortam yaratır.
  • Bağırsak florası, lipidlerin emilimi ve ayrıca depolanması için K2 vitaminini üreterek bunun vücut tarafından emilmesini sağlar. Bu işlemler sayesinde vücudun kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının elde edilmesini sağlar.
  • Son olarak, insan vücudunda mide içinde ve bağırsağın birçok kısmında farklı tiplerdeki fermantasyonlar olduğu için enzimler ölü konak ve bakteri hücrelerinin kolajen ve elastin gibi sindirilmemiş proteinlerin sindirilmesi için gerekli olan etkileri sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde bağırsak florasının çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Bağırsakların iç kısmı insan vücudundaki bakterilerin bir konağı olarak düşünülebilir. Bağırsak içerisinde bulunan bu kötü bakterilerin ortadan kaldırılması için bağırsak florası görev yapar. Bu bakterilere karşı oluşturulan antikor maddeler bağırsak florası tarafından yapılır.

Uyarı: Birçok zaman kullanılan antibiyotik ilaçlar, bağırsak içerisinde bulunan bakterilerin ölmesine neden olabilir. Fazla antibiyotik kullanımı, hem bağırsak florası hem de bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur. Özellikle ülkemizde birçok kişi en küçük hastalığında bile antibiyotik ilaç kullanmaktadır. Bu durum ciddi zararlara neden olabileceği için antibiyotik ilaçlardan uzak durulmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yarlık 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bağırsak florası dengesinin bozulduğunu nasıl anlayabilirim? Belirtileri nelerdir? Ayrıca, bağırsak florasını korumak için hangi besinleri tüketmem gerektiğini öğrenebilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Yarlık, bağırsak florası dengesinin bozulduğunu anlamak için bazı belirtilere dikkat edebilirsin. Sık sık gaz, şişkinlik, ishal ya da kabızlık gibi sindirim sorunları yaşıyorsan, bağırsak florasının dengesi bozulmuş olabilir. Ayrıca, yorgunluk, bağışıklık sistemi sorunları ve cilt problemleri de bağırsak florası dengesizliğinin belirtileri arasında sayılabilir.

Bağırsak florasını korumak ve desteklemek için fermente gıdalar tüketebilirsin. Kefir, yoğurt, turşu, lahana turşusu gibi probiyotik açısından zengin besinler bağırsak sağlığı için önemlidir. Ayrıca, lif açısından zengin sebze ve meyveler, tam tahıllar ve baklagiller de bağırsak florasını destekler. Sağlıklı bir bağırsak için şeker ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanı da tavsiye ederim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Güncel
Bağırsakların Görevi Nelerdir?
Bağırsakların Görevi Nelerdir?